
Για να γίνει κάποιος λογιστής, φοροτεχνικός ή χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι απαραίτητο να έχει τελειώσει ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και να έχει παρακολουθήσει κάποιο επαγγελματικό πρακτικό σεμινάριο λογιστικής ώστε να διαθέτει τις σωστές βάσεις για να έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει πιο γρήγορα την καριέρα και να μπορεί να ξεκινήσει στις βασικές καθημερινές εργασίες ενός λογιστικού γραφείου ή λογιστηρίου και στη συνέχεια να εξελιχθεί ανάλογα με τα προσόντα σου.
Ένας λογιστή για να ανταπεξέρχεται στις βασικές απαιτήσεις της θέσης πρέπει να ξέρει να τηρεί και να ενημερώνει βιβλία Β’ & Γ’ Κατηγορίας, να ελέγχει και να ενημερώνει καρτέλες πελατών και προμηθευτών, να εκδίδει, να ελέγχει και καταχωρεί παραστατικά, τιμολόγια, πληρωμές και άλλα λογιστικά έγγραφα, να εισπράττει και να εξοφλεί οφειλές, να εντοπίζει αποκλίσεις σε λογιστικά έγγραφα, να χρησιμοποιεί ERP προγράμματα και να τηρεί ψηφιακά και συμβατικά οικονομικά αρχεία.
Ο λογιστής είναι απαραίτητο να περάσει πρώτα από χειρόγραφο σύστημα για να καταλάβει την τέχνη της λογιστικής. Για παράδειγμα στο κλείσιμο Ισολογισμού γίνεται ανάλυση σε κάθε Εγγραφή Ισολογισμού και έτσι αντιλαμβάνεται σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει.
Η αυτοματοποίηση συμβάλλει καταλυτικά στην μείωση του κόστους και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των λογιστών, καθώς ελαχιστοποιούνται οι χρονοβόρες χειρωνακτικές εργασίες τους.
Ο λογιστής του αύριο θα διαθέτει καίρια συμβολή στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου των επιχειρήσεων. Η μετεξέλιξη του επαγγέλματος περιλαμβάνει ακόμη από την αξιοποίηση εργαλείων διαχείρισης δεδομένων μέχρι και εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας που εξασφαλίζουν την επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες και τους εταίρους του.