
Στην αποτίμηση μίας επιχείρησης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής στοιχεία:
Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία ,τα ακίνητα της επιχείρησης, η εμπορευσιμότητα των αποθεμάτων, η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις ή συμμετοχές, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, η ύπαρξη αφορολόγητων αποθεμάτων, οι προβλέψεις για κινδύνους και πιθανούς φορολογικούς ελέγχους.
Ιδιαίτερη όμως αξία έχει αλλά είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η φήμη και πελατεία της επιχείρησης που είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των λειτουργιών της .
Η μέθοδος που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι συνάρτηση του μεγέθους της επιχείρησης και κατάλληλη για τον σκοπό της αποτίμησης. Διαφορετική προσέγγιση θα πρέπει να γίνει όταν η αποτίμηση αφορά τράπεζες, προμηθευτές, πιστωτές και πιθανούς επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην επιχείρηση ή για εξαγορά μετοχών.
Οι προμηθευτές, οι πιστωτές, οι τράπεζες και οι πιθανοί επενδυτές αξιολογούν την επιχείρησή σας, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Είναι δύσκολο στις μικρές επιχειρήσεις να αντληθούν τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία είναι δομημένα στην αποφυγή φορολογητέας ύλης.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η ύπαρξη ακινήτων στην επιχείρηση τα οποία δεν αφορούν την εκμετάλλευση, αλλά γίνεται εκμετάλλευση εκτός των δραστηριοτήτων
Συνοψίζοντας:
Η αξία της επιχείρησης στηρίζεται στα ιστορικά στοιχεία, αλλά κυρίως στην διατήρηση και στο μέλλον των σημερινών στοιχείων, αλλά κυρίως στη μελλοντική της ανάπτυξη.
Τα κέρδη που παράγονται είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά κυρίως η αξία διαμορφώνεται από τις ταμειακές ροές.
Έχουν επικρατήσει στην αγορά οι προσεγγίσεις της αποτίμησης με πολλαπλασιασμό των κερδών του EBITDA και του τζίρου της επιχείρησης.
Η αξία της επιχείρησης κυρίως θα βασιστεί στο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για την επόμενη πενταετία.